Met vele checklists, die helpen niets over het hoofd te zien

Checklist Overwin crisis (archief)

Gewijz.
29-03-2009

  • Focus op het heden, niet op het verleden. Uw prioriteit is niet om weg te kwijnen omdat Wall Street en de AEX misschien zullen zakken. De turbulentie op de beurs maakt ons bang voor een toekomst die slechts een abstracte constructie is. De enige realiteit die telt, is die van het heden.

  • Focus op feiten, niet op meningen. 90 procent van de gesprekken en krantenberichten zijn gebaseerd op meningen, niet op feiten. Wie focust op de feiten, kan de concentratie van zijn medewerkers vasthouden en hen terugleiden naar de tastbare werkelijkheid. Ingebeelde demonen dienen nergens toe.

  • Focus op relatie, niet op fluctuaties. Uw financiële toekomst wordt evenzeer gedicteerd door uw netwerk als door de fluctuaties op de markt. Het is vijfmaal waarschijnlijker dat de volgende opportuniteit afkomstig is van iemand die u kent en vertrouwt dan van een vreemde.

  • Focus op nieuwsgierigheid, niet op controle. Dankzij onze nieuwsgierigheid ontdekken we kansen, leren we van anderen en vooral wat anderen waarderen. In troebele tijden bestaat het risico dat we zo geobsedeerd raken door controle dat we vergeten nieuwsgierig te zijn.

  • Focus op gezondheid, niet op financiën. Wie vorige maand zijn baan heeft verloren, vindt dat hij slecht bedeeld is. Maar wie net van de dokter heeft gehoord dat hij kanker heeft, zou maar al te graag ruilen met de werkloze. Zolang u gezond bent, speelt u nog mee en kunt u elke hindernis overwinnen. Als uw activiteiten op een laag pitje staan, waarom gaat u niet even op vakantie?

Print-versie Start Populair Over ons Mail pagina